De hypotheekrente verlagen? Dit zijn uw mogelijkheden.

De hypotheekrente is historisch laag. Veel huizenbezitters willen hiervan profiteren. We bespreken 4 mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen.

Hypotheekrente verlagen

De hypotheekrente wordt vaak voor langere tijd vast gelegd. Dit wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is om tussentijds de hypotheekrente te wijzigen. We bespreken 4 mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen en geven aan hoe NBG u hierbij van dienst kan zijn.

1. Uw rentevastperiode loopt (bijna) af

Op het einde van de rentevastperiode kunt u kiezen: of u gaat akkoord met het rentevoorstel van uw bank, of u kiest voor een beter aanbod in de markt. Op het einde van de rentevastperiode kunt u boetevrij overstappen of de hypotheek wijzigen. Het kan dus voordelig zijn om even te wachten zolang de hypotheekrente laag is.

Drie maanden voor het einde van de rentevastperiode ontvangt u het nieuwe rentevoorstel  van uw bank. Dit is het moment waarop u contact opneemt met uw adviseur bij NBG. Hij of zij vergelijkt het voorstel met de aanbiedingen in de markt en helpt u de juiste keuzes te maken voor uw nieuwe rentevastperiode.

2. Uw hypotheek oversluiten

Wilt u tijdens de rentevastperiode uw hypotheekrente verlagen, dan kunt u de hypotheek oversluiten. U sluit dan een nieuwe hypotheek, waarmee u de oude hypotheek aflost. Het voordeel is dat u de nieuwe hypotheek helemaal opnieuw kunt samenstellen. U kunt een andere aanbieder kiezen, de aflosvorm wijzigen, de rentevastperiode aanpassen en NHG toevoegen of juist weglaten.

Bij oversluiten betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek en een boete voor het voortijdig aflossen van de oude hypotheek. De besparing met de lagere hypotheekrente moet natuurlijk opwegen tegen deze kosten. De adviseurs van NBG berekenen voor u of oversluiten in uw situatie voordelig is.

Tip: de kosten voor oversluiten zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. En als de hypotheek het toelaat kunt u de oversluitkosten financieren in de nieuwe hypotheek.

3. Kiezen voor rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt uw huidige tarief gemiddeld met de huidige marktrente van de geldverstrekker. Rentemiddeling is een administratieve handeling waar de geldverstrekker enkele honderden euro’s voor vraagt. Daarnaast wordt de boeterente in het nieuwe rentepercentage verrekend, waardoor deze minder gevoeld wordt. De boete is echter even hoog als bij oversluiten. Let op: niet elke geldverstrekker biedt rentemiddeling aan.

Vergis u niet door rentemiddeling als goedkope variant van oversluiten te zien. Hoewel de kosten lager zijn, kunt u bij rentemiddeling niet kiezen voor een andere aanbieder. Het rentevoordeel van middeling is hierdoor in veel gevallen lager. U betaalt dan eenmalig minder kosten, maar bent gedurende de looptijd duurder uit. Laat een hypotheekadviseur uitrekenen wat onder aan de streep het voordeligst is.

4. Aflossen voor een lagere hypotheekrente

De hypotheekrente wordt deels bepaald door de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. De geldverstrekker bepaalt met zogenaamde risicoklassen of u een renteopslag krijgt of in aanmerking komt voor korting.

Door af te lossen kunt u in een lagere risicoklasse komen, waardoor u in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Ook aflossen is een wijziging van uw hypotheek. Vraag altijd hypotheekadvies wanneer u van plan bent om uw hypotheek deels af te lossen.

Lagere rente niet altijd voordelig

Een lagere leenrente is niet altijd voordelig. We noemen een aantal situaties:

  • Bij een (bank)spaarhypotheek bepaalt de hypotheekrente ook uw aflossing. Een lagere rente zou minder aflossen betekenen.
  • Bij het verlagen van de hypotheekrente legt u deze vaak weer voor langere tijd vast. Als de rente verder daalt is het duur om deze opnieuw te verlagen.