Home Nieuws Gasloos wonen, hoe doe ik dat?

Gasloos wonen, hoe doe ik dat?

We gebruiken gas voor het warm houden van ons huis, koken en warm water. Hoe lang blijft dit nog zo?

Nu de gasprijs sterk stijgen wordt gasloos wonen steeds aantrekkelijker. Daarnaast wil de overheid graag dat de CO-uitstoot in 2030 gehalveerd is. In 2050 moeten alle huizen zelfs volledig van het gas af zijn.

Wij vertellen je hoe je hier een start mee kan maken en straks volledig gasvrij kan wonen.

Een goed alternatief

Gas is een fossiele brandstof, net als steenkool en aardolie. We gebruiken fossiele brandstoffen al ontzettend lang als bron van energie. Echter worden deze brandstoffen steeds duurder en raken ze op. Daarom is het noodzakelijk dit anders aan te pakken.

Er kunnen bijvoorbeeld grote windparken op zee worden geplaatst. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van zonnepanelen, geometrie (warmte halen uit diepe aardlagen) of restwarmte. Allemaal goede opties als alternatief voor fossiele aardgas.

Minder gas gebruiken: aanpassingen in huis

Elektrisch koken

Een alternatief voor koken met gas is elektrisch koken. Het koken met een inductieplaat is al langer bij veel mensen bekend. Deze manier van koken is naast zuinig ook nog eens veiliger. Er is namelijk geen gasvlam en er komen ook geen verbrandingsgassen vrij in huis. Een ander handig voordeel is dat het makkelijk schoon te houden is.

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt. Denk hierbij aan isolatie van gevel, dak, leidingen of vloer. Ook met Hoog rendement beglazing kun je jouw huis isoleren. Wil je op termijn gasloos wonen, dan is goede isolatie onmisbaar.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Er zijn ventilatiesystemen waarbij warmte van de lucht die het huis verlaat gebruikt wordt om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Met dit systeem heb je altijd gezonde lucht in huis zonder dat dit veel energie kost.

Tip: lees hier welke energiebesparende maatregelen het meeste opleveren.

Hoe kan ik mijn huis verwarmen zonder gas?

Een warmtepomp die volledig elektrisch is

Dit is een warmtepomp die volledig werkt op stroom. De warmte wordt uit de lucht, bodem of het grondwater gehaald. Vervolgens maakt deze warmtepomp er een bruikbare temperatuur van. Het is noodzakelijk je huis eerst goed te isoleren voordat je gebruik kan maken van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Wanneer een huis dus slecht of matig geïsoleerd is wordt het watertemperatuur niet warm genoeg.

Gebruik maken van duurzame stadsverwarming (warmtenet)

Deze manier van verwarmen is erg interessant. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een centrale warmtebron ergens in de wijk. Het warme water wordt door middel van buizen naar de verschillende huizen getransporteerd. Via een warmtewisselaar kun je de warmte gebruiken voor de verwarming en warm water. Voor de duurzame warmtenetten wordt gebruik gemaakt van aard- of restwarmte. Hierbij kan gedacht worden aan een elektriciteitscentrale, fabriek of datacenter.

Wil jij je huis verduurzamen? Dan kun je dit vaak voordelig financieren met je hypotheek. Hier lees je meer over de mogelijkheden. Een hypotheekadviseur van NBG kan voor jou de meest voordelige financiering berekenen. Maak hier vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Gerrit de Groot - Hypotheekadviseur
Erik Nijssen - Hypotheekadviseur
+81
Gasloos wonen, hoe doe ik dat?