14-10-2021 | Roel van Oirschot

Grens NHG-hypotheek stijgt in 2022 naar 355.000 euro

In 2022 kun je een NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 355.000 euro. De eenmalige premie voor de garantie gaat omlaag.

NHG-kostengrens in 2022 omhoog

NHG verhoogt de kostengrens om garantie toegankelijk te houden bij de gestegen huizenprijzen. In 2022 kun je een NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 355.000 euro. Dit is 30.000 meer dan nu het geval is.

Neem je energiebesparende maatregelen, dan is de NHG-kostengrens volgend jaar 376.300 euro.

Eenmalige NHG-premie gaat omlaag

De eenmalige premie die je moet betalen voor een NHG-hypotheek daalt in 2022 naar 0,6%. Nu betaal je nog 0,7% over de hypotheeksom. Met deze premie wordt het garantiefonds aangevuld waar de deelnemers op kunnen terugvallen.

Met de gestegen kostengrens komt dit in 2022 neer op een bedrag van maximaal € 2.130,-. De NHG-premie is eenmalig fiscaal aftrekbaar, samen met de andere financieringskosten voor de hypotheek.

Lees meer over de afwegingen voor ‘wel of geen NHG’.

NHG biedt een vangnet bij betalingsproblemen

De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, bij een scheiding of werkloosheid. Ook kan onder voorwaarden een restschuld worden kwijtgescholden.

Door de extra zekerheid die een NHG-hypotheek biedt, geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente. Vergelijk hier de hypotheekrente met en zonder NHG.

Kopers kiezen minder vaak voor NHG

Er worden steeds minder hypotheken met NHG afgesloten, ook door starters. Dit komt met name omdat door de snel stijgende prijzen een koophuis vaker buiten de kostengrens valt. De vraag is of deze verhoging van de NHG-grens de garantie voor meer kopers toegankelijk maakt.

In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 19% naar 419.000 euro.

Tegelijkertijd nemen kopers meer risico om aan een koophuis te komen. Op deze verhitte huizenmarkt zijn maximale financiering en overbieden eerder regel dan uitzondering. De gevolgen als het misgaat zijn hierdoor groter. Een vangnet is dan meer dan welkom.

Eerder dit jaar pleitte NBG daarom al voor een verhoging van de NHG-kostengrens.

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn om te financieren met of zonder NHG? Laat je vrijblijvend bijpraten door een van onze adviseurs.

Voorbereid de huizenmarkt op met de Hypotheek Zeker Garantie

Met de Hypotheek Zeker Garantie ga jij voorbereid de huizenmarkt op en heb je meer kans op een geaccepteerd bod.