Hypotheek voor starters: dit is mogelijk

Bij het kopen van uw eerste huis kunt u gebruik maken van een aantal interessante regelingen. We vertellen wat mogelijk is bij een hypotheek voor starters.

De maximale hypotheek

Al een aantal jaren kan niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Starters die nu een huis kopen moeten er rekening mee houden dat ze de kosten koper (k.k.) uit eigen zak betalen. Ook het inkomen bepaalt hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Er zijn een aantal variabelen die u kunt optimaliseren om een zo hoog mogelijke hypotheek te krijgen. Denk aan het toetsinkomen dat u gebruikt, of u financiële verplichtingen heeft en de hypotheek die u kiest. Een hypotheekadviseur van NBG helpt u graag bij het bereiken van de maximale hypotheek.

Financiële ondersteuning voor starters

Starters kunnen gebruik maken van een aantal interessante regelingen voor financiële ondersteuning.

  • Schenken: In 2020 is het mogelijk om tot 103.643 euro belastingvrij te schenken voor huis of hypotheek. De maximale leeftijd van de ontvanger is daarbij 40 jaar.
  • Starterslening: een extra lening bovenop uw hypotheek om het verschil tussen de hypotheek en de verkoopprijs te overbruggen.
  • Koopgarant: u koopt een huis met korting vaak van een woningcorporatie. Op deze koopconstructie zijn verschillende voorwaarden van toepassing als het gaat om eventuele loting, het kortingspercentage en terugkoopregeling.

Hypotheek zonder vast contract

Een vast contract is geen vanzelfsprekendheid meer, vooral voor starters. Met het toegenomen aantal flexwerkers en zelfstandigen, is ook hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk.

We noemen enkele initiatieven die inmiddels door de meeste geldverstrekkers worden geaccepteerd:

  • De perspectiefverklaring voor uitzendkrachten
  • Arbeidsmarktscan voor alle flexwerkers in loondienst (uitgezonderd uitzendkrachten)
  • Inkomensbepaling loondienst voor werknemers met een tijdelijk contract
  • Inkomensverklaring voor ondernemers met personeel, zzp’ers en freelancers

Hypotheek en studieschuld

Door het nieuwe leenstelsel hebben starters vaker een studieschuld als ze hun eerste huis kopen. Ook met een studieschuld kunt u gewoon een hypotheek afsluiten. Wel heeft het gevolgen voor hoeveel u kunt lenen. Dit is echter geen reden om de studieschuld te verzwijgen. De gevolgen daarvan kunnen vele malen groter zijn.

Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden? Start vrijblijvend een aanvraag.