Home Nieuws Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Is je WOZ-waarde gestegen, dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Lees hoe je kunt besparen met je WOZ-beschikking in de hand.

WOZ-waarde stijgt flink

In februari ontvangen huizenbezitters hun WOZ-waarde. Deze door de gemeente geschatte woningwaarde bepaalt de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. Ondanks dat de woningmarkt afkoelt, stijgt de WOZ-waarde in 2023 flink. Dit komt omdat gemeenten kijken daar de waarde van woningen in jaar eerder.

Op basis van de eerste cijfers van de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde dit jaar met gemiddeld 17%, maar er zijn ook uitschieters naar 30%. Bekijk hier hoe dit zit voor jouw gemeente.

Besparen met een hogere WOZ-waarde

Een hogere WOZ-waarde kan een besparing opleveren. Je kunt namelijk in een lagere risicoklasse komen waardoor je hypotheekrente omlaag kan. Dat zit zo:

De hoogte van de hypotheekrente wordt deels gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. Dit wordt uitgedrukt in een percentage, ook wel de Loan to Value of LTV genoemd. Hoe lager dit percentage, hoe lager het risico voor de geldverstrekker. Hier staat vaak een lagere hypotheekrente tegenover. Een uitzondering hierop is de NHG-hypotheek, waarbij maar één tarief geldt.

Rekenvoorbeeld lagere risicoklasse

Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van 415.000 euro Rabobank en de WOZ-waarde is dit jaar gestegen van 576.600 euro naar 620.000 euro. Je gaat hierdoor van de risicoklasse (LTV) 67,5% t/m 90% naar de risicoklasse < 67,5%. Bij Rabobank kan je hypotheekrente dan met 0,15% omlaag. Dit betekent een rentevoordeel van € 622,50, alleen al in het eerst jaar van de hypotheek.

Voor een lagere hypotheekrente moet je zelf in actie komen

De hypotheekrente wordt niet altijd automatisch verlaagd als je in een lagere risicoklasse komt. Je moet dan zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen bij de geldverstrekker. Dit kan rechtstreeks, maar je hypotheekadviseur van NBG kan je hier ook bij helpen. Maak direct een afspraak.

Niet elke geldverstrekker werkt mee aan een tussentijdse renteaanpassing. In het hypotheekcontract kan bijvoorbeeld staan dat enkel aan het eind van de rentevastperiode de risicoklasse opnieuw wordt vastgesteld.

Het alternatief is de hypotheek oversluiten. Het voordeel daarvan is dat je opnieuw voor de laagste rente kunt kiezen die bij jouw risicoklasse hoort. Hier hangt wel een prijskaartje aan, bijvoorbeeld in de vorm van een boeterente. Het rentevoordeel moet dus wel opwegen tegen de kosten.

Benieuwd of jij kunt besparen op de hypotheek? Laat een adviseur van NBG eens naar je hypotheek kijken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
John Keulen - Hypotheekadviseur
Bob Reijs - Hypotheekadviseur
+78
Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde