Overwaarde opnemen: zo haal je geld uit stenen

Huizenbezitters kunnen op verschillende manieren hun overwaarde gebruiken: de hypotheek verhogen of de overwaarde opnemen met een verzilverhypotheek.

Een voorschot op de verkoopprijs

Bij overwaarde is uw woning meer waard dan de hypotheek, bijvoorbeeld omdat u heeft afgelost of omdat de huizenprijs is gestegen. Deze waarde komt gewoonlijk pas vrij wanneer u de woning verkoopt. U kunt de overwaarde dan gebruiken bij de aankoop van een andere woning of uitgeven.

Bij huizenbezitters kan de wens leven om de overwaarde eerder te gebruiken, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren of als aanvulling op het pensioen. Door de overwaarde contant te maken, nemen ze in feite een voorschot op de uiteindelijke verkoopprijs. De mogelijkheden voor huizenbezitters om de overwaarde op te nemen zijn gegroeid.

Lees meer tips om te profiteren van de gestegen huizenprijs.

Uw hypotheek verhogen

U kunt uw bestaande hypotheek verhogen tot het bedrag van de aanvankelijke hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. Wanneer er binnen uw bestaande hypotheek geen of te weinig ruimte is voor een heropname, dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

Bij een verhoging wordt de nieuwe hypotheeksom getoetst aan de huidige hypotheeknormen. Dit betekent dat u niet meer kunt lenen dan de woning waard is, of maximaal 106% bij energiebesparende maatregelen.

Gebruikt u de overwaarde voor een inverstering in uw woning, dan is de hypotheekrente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Een verzilverhypotheek op latere leeftijd

Op latere leeftijd kan het lastig zijn om de hypotheek te verhogen. 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden banken bijvoorbeeld al rekening met het (lagere) inkomen na pensioen. Juist bij deze doelgroep bestaat de behoefte om de overwaarde te gebruiken; als aanvulling op het pensioen, om langer thuis te blijven wonen of simpelweg om van te genieten nu er meer vrije tijd is.

Een verzilver- of opeethypotheek wordt niet getoetst op het inkomen. Daarbij kan de rente worden bijgeschreven op de hypotheeksom, waardor de maandlast gelijk blijft. U kunt vervolgens kiezen of u de overwaarde graag ineens of maandelijks ontvangt.

Een hypotheekadviseur van NBG helpt u met het kiezen van de juiste hypotheekoplossing.