Meer lenen in 2021 door versoepelde hypotheeknormen

Meer lenen in 2021 door versoepelde hypotheeknormen

De hypotheeknormen worden volgend jaar verruimd voor tweeverdieners en mensen met een studieschuld. Ook als je kiest voor ‘duurzaam wonen’ kun je meer lenen.

In dit artikel leggen wij graag uit welke hypotheeknormen worden aangepast en wat de gevolgen zijn voor jouw hypotheek.

Ruimere hypotheeknormen als je gaat voor een duurzame woning

Sinds enkele jaren kun je niet meer lenen dan dan de woning waard is. Dit blijft ook in 2021 zo. Wanneer je echter energiebesparende maatregelen neemt, mag je in 2021 maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Ook het kopen van een energiezuinig huis wordt gestimuleerd met een hogere maximale hypotheek. Je mag dan een bedrag optellen bij wat je kunt lenen met je inkomen. Deze verruiming kan oplopen tot 25.000 euro bij een ‘nul op de meter’' woning.

Tip: met een energiezuinig huis of energiebesparende maatregelen kom je ook bij steeds meer banken in aanmerking voor rentekorting. Een hypotheekadviseur NBG helpt je met het vinden van de meest optimale hypotheek.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Bij een hypotheekaanvraag met twee inkomens, telt het tweede inkomen nu mee voor 80%. Volgend jaar zal bij tweeverdieners het tweede inkomen voor 90% meetellen.

Een studieschuld gaat minder zwaar wegen

Een studielening weegt in 2021 minder zwaar mee voor een hypotheek. Door de ruimere normen kun je met een studielening van 10.000 al snel 3.000 euro meer lenen. Lees hier meer over in het artikel: kunnen starters met studieschuld binnenkort meer hypotheek krijgen?

Stijgt je inkomen volgend jaar? Dan kun je meer lenen

Inmiddels zijn ook de financieringslastpercentages bekend. Daarmee wordt bepaald hoeveel van je inkomen verantwoord gebruikt mag worden voor de hypotheek. Het Nibud adviseert op basis van de verwachte prijsstijgingen en fiscale veranderingen elk jaar over deze percentages.

Als rekening wordt gehouden met een gemiddelde verwachte loonstijging van 1,4%, kunnen de meeste huishoudens volgend jaar meer lenen. Dit varieert van ruim 2.000 euro voor eenverdieners met een jaarinkomen van 35.000 euro tot ruim 9.500 euro voor tweeverdieners met een inkomen van respectievelijk 35.000 en 17.500 euro.

Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden in 2021? Een adviseur van NBG vertelt je er graag meer over.