02-05-2022 | Roel van Oirschot

Nú je overwaarde opnemen, is dat verstandig?

Overwaarde opnemen is populair onder huizenbezitters. Wat kun je ermee en is het wel verstandig om een voorschot te nemen op de winst bij verkoop? We praten je bij over de mogelijkheden en risico’s bij overwaarde. Ook met het oog op de economische vooruitzichten.

Overwaarde als waardevolle investering

Overwaarde wordt het vaakst gebruikt voor een investering in de woning. Met een verbouwing vergroot je je woonplezier en het draagt bij aan de woningwaarde.

Door bijvoorbeeld meer ruimte te creëren of bij het nemen van energiebesparende maatregelen kan de waardevermeerdering oplopen van 70% tot 100% van de investering. Vervolgens lift je mee op de huizenprijsstijging.

Dit maakt verbouwen vaak een waardevolle investering voor je overwaarde.

Koop je een nieuwe keuken of badkamer van je overwaarde dan is de waardevermeerdering lager. Deze woningverbeteringen zijn namelijk smaakgevoelig. Gemiddeld draagt de investering voor 50% bij aan de woningwaarde. Een nieuw badkamer of keuken van je overwaarde neem je daarom vooral voor jezelf.

Overwaarde opnemen voor een consumptieve uitgave

Je kunt je overwaarde ook opnemen voor een consumptieve uitgave. Daarbij moet je denken aan een auto kopen, een wereldreis maken of een maandelijkse aanvulling op je pensioen.

Je neemt dan als het ware een voorschot op de winst bij verkoop van de woning. Vaak is de overweging dat je hier nu nog van kunt genieten. Later als het huis daadwerkelijk verkocht is misschien niet meer.

Ook kan een grote uitgave financieren met je hypotheek een voordelige optie zijn, bijvoorbeeld in vergelijking met een persoonlijke lening.

Je gaat een groter risico aan

Met een hogere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde ga je een hoger risico aan. In een tijd dat de huizenprijzen stijgen is dat natuurlijk geen probleem. Als de huizenprijzen dalen, kan echter een restschuld ontstaan. Ook moet de hogere hypotheek passen op het inkomen, nu en in de toekomst.

Om te voorkomen dat te grote risico’s worden genomen, is het opnemen van overwaarde aan richtlijnen gebonden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat een adviseur van NBG jouw financiële ruimte berekenen.

Overwaarde opnemen nu nog voordelig

Nu de overwaarde gebruiken is nog altijd voordelig. Bij de huidige rente (3%) kost een opname van € 30.000,- je slechts € 75,- per maand aan rente. Gebruik je de overwaarde voor energiebesparende maatregelen dan is dit zelfs nog iets voordeliger. Diverse geldverstrekkers geven namelijk duurzaamheidskorting.

Ook hebben geldverstrekkers diverse producten ontwikkeld speciaal voor overwaarde. Zo is de verzilverhypotheek geïntroduceerd met ruime mogelijkheden voor overwaarde na de AOW-leeftijd.

Overigens is extra hypotheek nemen niet de voordeligste manier om overwaarde te verzilveren. Door kleiner te gaan wonen wordt de overwaarde zonder extra kosten contant.

Bovenstaande mogelijkheden hebben wel te lijden onder de stijgende hypotheekrente. Niet alleen wordt overwaarde opnemen duurder, je kunt ook nog eens minder lenen. Ook hebben de eerste geldverstrekkers inmiddels hun acceptatiebeleid verscherpt vanwege verslechterde economische vooruitzichten.

Wie nog iets met overwaarde wil doen, kan hier beter niet te lang mee wachten. Laat je vrijblijvend adviseren over jouw mogelijkheden met overwaarde.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.