Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021

Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021

Eerste huizenkopers hoeven vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Volgens Haagse bronnen zal het kabinet dit op Prinsjesdag bekend maken.

Welke besparing levert dit op?

Wanneer je op dit moment een huis van € 250.000 koopt, betaal je over dit aankoopbedrag 2% overdrachtsbelasting, € 5.000 dus. Omdat je met een hypotheek maar 100% van je woningwaarde kunt financieren, moet je nu nog € 5.000 zelf betalen. Wanneer je in 2021 een eerste huis koopt, levert je dat in dit voorbeeld een besparing van € 5.000 op.

Beleggers en tweede huizenbezitters gaan juist meer belasting betalen

Naast deze versoepeling wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8%. Deze maatregel geldt dan ook voor mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen.

Wordt een eerste woning met deze maatregel toegankelijker?

Het kabinet wil met deze plannen een eerste woning voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar bereikbaarder maken.

Maar de kans bestaat dat je, ondanks deze tegemoetkoming, als starter nog steeds te maken krijgt met een tekort aan betaalbare woningen. Mogelijk gaan de huizenprijzen door toenemende concurrentie zelfs nog harder stijgen dan nu.
 

Ben jij een starter en benieuwd naar je (nieuwe) mogelijkheden? Maak eens een afspraak met een van onze adviseurs, zij vertellen je er graag meer over.