Home Nieuws Samen met je partner een huis kopen? Zo doe je dat

Samen met je partner een huis kopen? Zo doe je dat

Wil je samen met je partner een huis kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wat moet je regelen voor de hypotheek en welke samenlevingsvorm leg je vast?

Meer mogelijkheden, maar ook meer regelen.

Door samen een huis te kopen kun je meer hypotheek krijgen. In 2022 telt het tweede inkomen voor 90% mee voor de maximale hypotheek. Hier kun je berekenen hoeveel jullie samen kunnen lenen.

Bij een hypotheek op basis van twee inkomens, is het verstandig om je te verzekeren tegen het wegvallen van één van de inkomens. Je wilt natuurlijk voorkomen je partner en of jij niet in de woning kunnen blijven wonen als het tegenzit.

De meeste partners die samen een huis kopen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af. Bij overlijden van één van de partner keert de verzekeraar een bedrag uit, vaak ter hoogte van de hypotheeksom.

Een woonlastenverzekering beschermt je tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De hypotheeklast wordt dan tijdelijk overgenomen. Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een soortgelijke woonlastenbescherming.

Bij NBG adviseren we je welke verzekeringen je wel of niet nodig hebt.

Welke samenlevingsvorm leg je vast?

Als je samen een huis koopt is het verstandig om een samenlevingsvorm vast te leggen. Je bent vrij om te kiezen welke. De keuze die je maakt heeft wel gevolgen voor belastingen, erfrecht en pensioenen. Het is dus goed om hierbij stil te staan en eventueel kan een notaris je adviseren.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gaan automatisch een aantal wettelijke bepalingen gelden. Een belangrijke voor de aankoop van een huis is de beperkte gemeenschap van goederen die sinds 1 januari 2018 de standaard is.

Wil je hiervan afwijken dan kun je trouwen onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten opmaken bij een geregistreerd partnerschap.

Samenlevingscontract

Als je samen een huis koopt, kun je ook een samenlevingscontract aangaan. Hierin staan afspraken over de verdeling van (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden als je uit elkaar gaat of één van beiden komt te overlijden.

Niets op papier

Het is ook mogelijk om niets op papier te zetten. Je moet er dan wel rekening meer houden dat bij overlijden van je partner, de bezittingen en de helft van het huis naar zijn of haar familie gaan. Mogelijk kun je dan niet in het huis blijven wonen.

Heb je een woning op het oog? Onze hypotheekadviseurs staan klaar om de mogelijkheden voor je te berekenen.

 

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Claudia Admiraal - Hypotheekadviseur|
+78
Samen met je partner een huis kopen Zo doe je dat.