Starters met studieschuld kunnen in 2021 meer hypotheek krijgen

Nibud is nauw betrokken bij de jaarlijkse vaststelling van de hypotheeknormen. Vorig jaar concludeerde zij dat een studieschuld te zwaar weegt bij de berekening van de maximale hypotheek. In 2021 zijn daarom de hypotheeknormen voor starters verruimd.

Studieschuld weegt minder zwaar door lage rentestand

De wegingsfactor van een studieschuld was 6 jaar geleden vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd. De afgelopen jaren is de hypotheekrente flink gedaald, waardoor een studieschuld minder zwaar weegt op een hypotheek.

Met de huidige rente op studieschulden zou een wegingsfactor van 0,65% voor leningen aangegaan in het oude leenstelsel verantwoord zijn. Voor leningen aangegaan in het nieuwe leenstelsel zou dit 0,35% worden. Nu is de wegingsfactor nog respectievelijk 0,75% en 0,45%.

Tot 8.000 euro meer lenen bij een gemiddelde studieschuld in 2021

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Ollongren dat bij een gemiddelde studieschuld van 25.000 euro zo gemiddeld 7.000 tot 8.000 euro meer geleend kan worden. Dit geldt zowel voor studieschulden uit het oude als nieuwe leenstelsel.

De nieuwe wegingsfactor en methodiek zijn inmiddels opgenomen in de hypotheeknormen voor 2021. Dit betekent dat kopers met een studieschuld dit jaar meer kunnen lenen.

Heb jij een studieschuld en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek? Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend een berekening maken.