Wanneer kiest u voor NHG en wanneer niet?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt zekerheid en rentekorting. Maar een NHG-hypotheek is niet voor iedereen mogelijk of voordelig. Wij zetten de afwegingen voor wel of niet een hypotheek met NHG op een rij.

NHG-kostengrens

Dit jaar kunt u voor een huis met een waarde tot 310.000 euro een NHG-hypotheek afsluiten. Bij energiebesparende maatregelen is de kostengrens hoger, namelijk 328.600 euro.

Extra zekerheid met NHG bij betalingsproblemen of restschuld


De Nationale Hypotheek Garantie biedt hulp bij betalingsproblemen. En mocht u onverhoopt met een restschuld komen te zitten, dan kan deze onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Extra zekerheid is in de huidige tijd geen overbodige luxe. In deze verhitte huizenmarkt wordt namelijk vaker meer geboden dan de vraagprijs en maximaal gefinancierd. Daarnaast is door de coronacrisis meer onzekerheid over werk in inkomen ontstaan.

Ouderen, ondernemers en flexwerkers komen met NHG eerder in aanmerking voor een hypotheek

De extra zekerheid van de garantie zorgt er ook voor dat banken eerder bereid zijn een hypotheek te verstrekken. De hypotheekmogelijkheden van ondernemers, flexwerkers en ouderen zijn hierdoor toegenomen.

Eenmalige extra kosten voor NHG (niet financierbaar)

Voor NHG betaalt u eenmalig 0,7% van de hypotheeksom, dus maximaal € 2.170. Dit bedrag is, net als andere afsluitkosten, eenmalig aftrekbaar. Omdat u niet meer mag lenen dan de woningwaarde, betaalt u deze kosten uit eigen zak.

Rentekorting met NHG

De kosten die u maakt voor NHG, worden (deels) gecompenseerd door de rentekorting. Door de zekerheid die de garantie biedt, rekenen banken een lagere hypotheekrente.

Als u binnen niet al te lange termijn wilt verhuizen, heeft u het rentevoordeel mogelijk nog niet terugverdiend. Bereken hier uw hypotheekrente met en zonder NHG.

Benieuwd of NHG de beste keuze is voor uw hypotheek? Een hypotheekadviseur van NBG werkt graag het beste voorstel voor u uit.