Home Nieuws Wat kost overwaarde opnemen?

Wat kost overwaarde opnemen?

Als je overwaarde gaat opnemen zonder je huis te verkopen, moet je rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Deze bepalen mede of het slim is om geld uit stenen te halen.

Door de explosieve huizenprijsstijging hebben veel Nederlanders momenteel overwaarde. Dit betekent dat de woning meer waard is dan de hypotheek. Deze overwaarde kun je opnemen zonder de woning te verkopen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, schenking of extra inkomen.

Kosten bij overwaarde opnemen

Overwaarde neem je op via je hypotheek. Je kunt je huidige hypotheek verhogen, een tweede hypotheek nemen of een speciale verzilverhypotheek afsluiten. Wat je keuze ook is, je moet rekening houden met kosten voor hypotheekadvies, de notaris en taxatie van de woning.

Dit betekent niet dat de hypotheek verhogen direct een dure aangelegenheid is. Op de volgende manieren kun je de kosten bij overwaarde opnemen beperkt houden.

  • Vaak heb je een verhoogde inschrijving. Dit betekent dat je de hypotheek tot dit bedrag mag verhogen, zonder dat je naar de notaris hoeft.
  • De werkzaamheden voor een verhoging van de hypotheek zijn beperkt waardoor vaak een gereduceerd adviestarief mogelijk is.
  • Banken accepteren soms de WOZ-waarde of een goedkopere desktop-taxatie bij het ophogen van de hypotheek. Dit scheelt je taxatiekosten.

Ook kan het interessant zijn om meerdere aanpassingen aan de hypotheek te combineren, bijvoorbeeld oversluiten en tegelijk een deel overwaarde opnemen. Bovenstaande kosten maak je immers toch al.

De kosten voor overwaarde opnemen kun je bij de meeste geldverstrekkers als een box 3 leningdeel meefinancieren in je hypotheek. Daarnaast zijn deze eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Gevolgen overwaarde opnemen voor je maandlasten

Een hogere hypotheek betekent ook dat je maandlasten omhoog gaan. Je gaat immers over een hoger bedrag hypotheekrente betalen. Daarnaast kan het voorkomen dat je in een hogere risicoklasse komt. Banken kunnen dan een renteopslag rekenen.

Ook is het mogelijk om een overwaarde op te nemen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Op deze manier kun je de stijging van je maandlasten beperkt houden.

Een verzilverhypotheek is zelfs helemaal maandlast-neutraal. Naast dat de hypotheek aflossingsvrij is, wordt de hypotheekrente opgeteld bij de hypotheeksom. Let op, de kosten betaal je uiteindelijk middels een lagere winst bij verkoop. Ook moet je rekening houden met het rente-op-rente effect. Een verzilverhypotheek is hierdoor een relatief dure manier van overwaarde opnemen.

De hypotheekadviseurs van NBG helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes bij overwaarden opnemen. Vraag hier een gratis adviesgesprek.

Alternatieven voor overwaarde opnemen

Vanwege bovenstaande kosten is het interessant om ook naar alternatieven voor overwaarde opnemen te kijken.

Je spaargeld gebruiken is helemaal gratis. Bovendien lift je vermogen mee op de huizenprijsstijging. Spaargeld inzetten kan ook interessant zijn met het oog op de vermogensbelasting.

Wil je je spaargeld liever niet aanspreken, dan kun je ook een consumptief krediet afsluiten. Dit is veelal gratis en regel je zelf volledig online. De kredietrente is wel hoger dan de hypotheekrente. Deze optie is daarom voordelig tot een leenbedrag van ongeveer 25.000 euro.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Alain Kock - Hypotheekadviseur
Jan Willem Verploegh - Hypotheekadviseur
+81
Wat kost overwaarde opnemen