Home Nieuws Zes vragen over de stijgende hypotheekrente

Zes vragen over de stijgende hypotheekrente

De stijgende hypotheekrente was volop in het nieuws. We beantwoorden zes veel gestelde vragen over de renteontwikkeling uit onze dagelijkse adviespraktijk.

Waarom is de hypotheekrente laag?

De afgelopen maanden is de hypotheekrente gedaald naar een historisch laag niveau. Deze uitzonderlijke situatie hebben we ‘te danken’ aan de economische crisis in Europa. Door maatregelen van de Europese Centrale Bank en terughoudendheid bij beleggers, zijn de marktrentes laag. Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen.

Waarom is de hypotheekrente in het nieuws?

De afgelopen twee weken hebben voor het eerst in tijden een aantal geldverstrekkers hun tarieven verhoogd. ING en Rabobank-dochter Obvion waren de eerste, daarna volgden Nationale Nederlanden, MoneYou en Hypotrust. Deze renteverhogingen waren groot nieuws in de landelijke media.

Waarom verhogen deze banken de hypotheekrente?

Banken reageren met de verhoging van de tarieven op de stijging van de kapitaalmarktrente. De rente voor een 10-jaars-staatslening is begin mei plotseling verdubbeld. Volgens economen is dit het gevolg van de aantrekkende economie en toenemend vertrouwen van beleggers. Deze marktrentes zijn een belangrijke graadmeter voor de langere hypotheekrentes, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast.  

Betekent dit het einde van de lage rente?

Het is nog niet met zekerheid te zeggen of we nu op de bodem van de hypotheekrente zitten. Om van een definitieve stijging van de rente te spreken, moeten meer banken de komende tijd hun tarieven verhogen. Hiervoor moeten de economische groei en het beleggersvertrouwen doorzetten zodat de marktrentes blijven stijgen.

Naar verwachting zal de hypotheekrente dit jaar niet extreem stijgen. De crisismaatregelen van de ECB blijven nog een tijd een drukkend effect houden op het hypotheekrente. Net als bij de rentedaling zal een rentestijging stapsgewijs plaatsvinden, het eerste bij de langere hypotheekrentes.

Moet ik direct actie ondernemen?

Voorlopig hebben we te maken met een lichte stijging van de hypotheekrente. Het tarief voor 10 jaar vast is bijvoorbeeld gemiddeld met 0,02% gestegen. Daarmee is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Wel is het zaak om de komende tijd de renteontwikkeling in de gaten te houden.

Wat moet ik doen als de hypotheekrente verder stijgt?

Als de hypotheekrente stijgt, kan het interessant zijn om de huidige lage rente vast te leggen. Zo bent u voor lange tijd verzekerd van een laag tarief. Dit kan bijvoorbeeld door eindelijk dat droomhuis te kopen of door uw huidige hypotheek over te sluiten.

We berekenen graag voor u wat de mogelijkheden zijn met uw hypotheek. Via onderstaand formulier kunt u een aanvraag doen voor een vrijblijvend adviesgesprek met uw adviseur bij NBG.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jan Haaijer - Hypotheekadviseur
|
+81

Plaats een reactie