Koopakte

Heeft u al een koopakte getekend of gaat u dit binnenkort doen? Let er dan op dat u een financieringsvoorbehoud opneemt in de overeenkomst.

Wat is een financieringsvoorbehoud?

Wanneer u van plan bent een huis te kopen, weet u meestal wel in welke prijscategorie u een huis zoekt. Pas wanneer u daadwerkelijk een huis gekocht heeft, gaat u in veel gevallen de hypotheek voor de woning regelen. Bekend is dat banken in deze tijd minder makkelijk een hypotheek verstrekken dan voorheen. Let er daarom goed op dat in de koopovereenkomst een zogenaamd financieringsvoorbehoud wordt opgenomen.

Dit financieringsvoorbehoud biedt u de mogelijkheid de koopovereenkomst te ontbinden wanneer u de financiering van de woning onverwacht toch niet rond krijgt. Het inroepen van deze ontbindende voorwaarde moet binnen de termijn die u met de verkoper in de koopovereenkomst afspreekt. U moet dit dan wel kunnen aantonen door middels van een afwijzing van de bank (vaak wordt afwijzing door twee of meer banken gevraagd).

Voldoende tijd

De ontbindende voorwaarden zijn dus een veiligheidsmaatregel voor u, zodat u voldoende tijd heeft om de zaken die wat langer duren te kunnen regelen. Het rond krijgen van de financiering van uw huis kan tijdrovend zijn. Zoals het bepalen van uw hypotheekvorm, het het krijgen van een passende offerte en het laten taxeren van het huis. Soms is er ook een medische keuring nodig voor uw overlijdensrisicoverzekering. Al deze zaken moeten afgerond zijn voordat het financieringsvoorbehoud afloopt.

Nog niet zo lang geleden lukte het regelen van een hypotheek binnen drie weken. Tegenwoordig kost dit meer tijd en heeft u waarschijnlijk vier tot zes weken nodig om alles definitief rond te krijgen. Gun uzelf dus ruim de tijd om geen overhaaste besluiten te moeten nemen. Het is daarnaast vervelend als u als koper later de termijn alsnog moet verlengen.