Home Hypotheken Hypotheekvormen

Hypotheekvormen

Als je een hypotheek afsluit, kies je samen met je adviseur voor één of meerdere hypotheekvormen. Er zit voornamelijk verschil in de manier waarop je je hypotheek aflost. De keuze voor een bepaalde hypotheekvorm is onder andere afhankelijk van je situatie en je gewenste maandlasten. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is van belang. We leggen je daarom graag uit welke hypotheekvormen er zijn en wat de voordelen van iedere hypotheekvorm zijn.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Annuïtair

Bij een annuïteiten hypotheek los je maandelijks af. De verhouding tussen rente en aflossing verandert gaandeweg de jaren. Je netto maandlast is in het begin lager en neemt dan toe.

Lineair

Bij een lineaire hypotheek los je, net als bij annuïtair, maandelijks af, maar je maandlast begint hoger en neemt in de loop van de tijd verder af.

Aflossingsvrij

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks rente over je hypotheek. Je lost hierbij niet af.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijft het brutobedrag over de looptijd hetzelfde. Het brutobedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Over het brutobedrag hebben de meeste mensen nog recht op renteaftrek bij de belastingaangifte. Het brutobedrag minus deze renteaftrek is het nettobedrag. Als je meer rente betaalt, heb je ook meer recht op renteaftrek. Aan het begin van de looptijd los je minder af en betaal je meer rente dan later. Hierdoor neemt het nettobedrag gedurende de looptijd dus toe.

Voordelen annuïteitenhypotheek

Eén van de voordelen is dat je de hypotheek volledig hebt afgelost aan het eind van de looptijd. Kenmerkend is dat je netto maandlast toeneemt. Als jij verwacht dat je inkomen de komende jaren ook toeneemt, kan een annuïteitenhypotheek een goede keuze zijn. Onze adviseurs kijken echter niet alleen naar je inkomen. We kijken ook naar je bestedingsruimte.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek blijft je maandelijkse aflossing over de looptijd hetzelfde. Het brutobedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Omdat je steeds meer van je hypotheek hebt afgelost zal de rente die je maandelijks betaalt ook afnemen. Bij deze hypotheekvorm dalen dus je bruto (en netto) maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek.

Voordelen lineaire hypotheek

Doordat je aan het begin meer aflost, betaal je over de gehele looptijd van de hypotheek minder rente. Een van de andere voordelen van een lineaire hypotheek is dat je de hypotheek volledig hebt afgelost aan het eind van de looptijd.

Kenmerkend voor een lineaire hypotheek is dat je maandlast afneemt. Als jij verwacht dat je inkomen de komende jaren gelijk blijft of afneemt, kan een lineaire hypotheek een goede keuze zijn. Verwacht je dat je bestedingsruimte de komende jaren afneemt, door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, dan is lineair mogelijk ook interessant. Om zeker te weten of lineair bij jou past, is het verstandig het gesprek aan te gaan met een adviseur.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de verschuldigde hypotheekrente. Je hoeft tijdens de looptijd niet af te lossen. Je hypotheekschuld blijft dus even hoog, tenzij je vrijwillig aflost. Bij verkoop van je woning gebruik je de opbrengst om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.

Sinds 2013 heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je je lening aflost. Daarmee is de renteaftrek op nieuwe aflossingsvrije hypotheken dus komen te vervallen. Toch kan een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek nog steeds interessant zijn. Door afbouw van de renteaftrek en de lage rentestand wordt dit belastingvoordeel namelijk steeds kleiner. Wij kunnen voor je uitrekenen wat dit in jouw situatie betekent.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Het belangrijkste voordeel is lagere maandlasten. We adviseren regelmatig starters en jonge huizenbezitters om gedeeltelijk voor aflossingsvrij te kiezen. Als je in een levensfase met opgroeiende kinderen zit, komen lagere maandlasten vaak goed uit. Of het in jouw situatie verstandig is om een (gedeelte) van je hypotheek aflossingsvrij te maken, kun je het beste bespreken met je adviseur.

Huizenbezitters met een bestaande aflossingsvrije hypotheek hebben nog altijd ruime mogelijkheden om opnieuw te kiezen voor aflossingsvrij. Vaak met behoud van hypotheekrenteaftrek. Heb jij overwaarde op je woning? Dan is zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk.

Belangrijk: een aflossingsvrije hypotheek is en blijft maatwerk

Niet alle hypotheekaanbieders gaan even soepel om met een aflossingsvrije hypotheek. Soms is het mogelijk om maar tot 50% van de woningwaarde aflossingsvrij te lenen. Ook rekenen sommige aanbieders een opslag op de hypotheekrente als je niet aflost.

Weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past?

Uitgelichte artikelen

Bekijk meer artikelen

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Neem contact met ons op.

Heb je een dringende vraag? Dan staan onze adviseurs zowel telefonisch als via WhatsApp ook buiten de reguliere openingstijden voor jou klaar!