Verhuurhypotheek maakt een huis kopen om te verhuren toegankelijk

Wil je een huis kopen om te verhuren, dan kun je hier deels een hypotheek voor afsluiten. Lees meer over de mogelijkheden met een verhuurhypotheek.

Een huis kopen om te verhuren

Met een beleggingspand lift je mee op de ontwikkeling van de huizenprijs. Als je daarnaast de woning verhuurt, ontvang je maandelijks inkomsten uit huur. Niet voor niets wint kopen om te verhuren aan populariteit. Geldverstrekkers spelen hierop in met de verhuurhypotheek.

Een verhuurhypotheek maakt investeren in vastgoed voor meer mensen toegankelijk. Daarmee kun je een beleggingspand deels financieren en daarbij mag je het onderpand verhuren. Iets wat bij een reguliere hypotheek niet is toegestaan. Inmiddels bieden zes geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan.

Een passende verhuur hypotheek voor jou

Je kunt een beleggingspand niet volledig financieren. Een verhuurhypotheek gaat tot 70% of 80% van de koopsom. Heb je overwaarde met jouw huidige woning, dan kun je dit gebruiken voor de financiering van een beleggingspand.

Een verhuurhypotheek is duurder dan een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken een opslag op de hypotheekrente rekenen. Hierdoor kan het interessant zijn om de verhuurhypotheek te combineren met een hogere hypotheek op jouw huis.

De maandlast van de verhuurhypotheek wordt getoetst met jouw inkomen. Daarbij mag ook het huurcontract (met de huurinkomsten) 1 op 1 worden meegenomen. Heb je nog geen huurcontract, dan kan een taxateur de verwachte huurinkomsten opgeven.

De financieringsmogelijkheden bij een verhuurhypotheek zijn dus ruim. Laat een hypotheekadviseur van NBG jouw mogelijkheden berekenen.

Naast eisen aan de verhuurhypotheek, kan de geldverstrekker ook eisen stellen aan het beleggingspand. Afhankelijk van de geldverstrekker, kunnen de volgende eisen worden gesteld:

  • Alleen voor verhuur in bepaalde steden.
  • Specifieke belegginspanden zijn uitgesloten, zoals bedrijfspanden, vakantie- en recreatiewoning en kamerverhuur.
De hypotheekadviseur bij NBG selecteert voor jou de verhuurhypotheek die past bij jouw wensen.

Fiscale gevolgen en overige zaken om rekening mee te houden

Het bezit van een tweede woning valt in box 3 en wordt belast als een belegging. De verhuurhypotheek mag je hierop in mindering brengen. Je betaalt dus minder belasting dan met een pand zonder hypotheek. De huurinkomsten tellen niet mee in box 3. Bij verhuur vervalt wel het recht op hypotheekrenteaftrek.

Informeer jezelf goed over de rechten en plichten bij verhuur. Je kunt bijvoorbeeld de maandelijkse huur niet in alle gevallen zelf bepalen. Je kunt ook een gespecialiseerd bureau inschakelen om de verhuur voor jou te regelen. Dit drukt, samen met de onderhoudskosten, op het rendement.

Verder is het het niet zeker dat een beleggingspand meer waard wordt. Dat hebben we in 2008 nog gezien. Ook kan bewoning door huurders de waarde-ontwikkeling beïnvloeden.

Een verhuurhypotheek aanvragen

Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend jouw mogelijkheden voor een beleggingspand onderzoeken.