Verhuurhypotheek maakt een huis kopen om te verhuren toegankelijk

Wilt u een huis kopen om te verhuren, dan kunt u hier deels een hypotheek voor afsluiten. Lees meer over de mogelijkheden met een verhuurhypotheek.

Een huis kopen om te verhuren

Met een beleggingspand lift u mee op de ontwikkeling van de huizenprijs. Als u daarnaast de woning verhuurt, ontvangt u maandelijks inkomsten uit huur. Niet voor niets wint kopen om te verhuren aan populariteit. Geldverstrekkers spelen hierop in met de verhuurhypotheek.

Een verhuurhypotheek maakt investeren in vastgoed voor meer mensen toegankelijk. Daarmee kunt u een beleggingspand deels financieren en daarbij mag u het onderpand verhuren. Iets wat bij een reguliere hypotheek niet is toegestaan. Inmiddels bieden zes geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan.

Een passende verhuur hypotheek voor u

U kunt een beleggingspand niet volledig financieren. Een verhuurhypotheek gaat tot 70% of 80% van de koopsom. Heeft u overwaarde met uw huidige woning, dan kunt u dit gebruiken voor de financiering van een beleggingspand.

Een verhuurhypotheek is duurder dan een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken een opslag op de hypotheekrente rekenen. Hierdoor kan het interessant zijn om de verhuurhypotheek te combineren met een hogere hypotheek op uw huis.

De maandlast van de verhuurhypotheek wordt getoetst met uw inkomen. Daarbij mag ook het huurcontract (met de huurinkomsten) 1 op 1 worden meegenomen. Heeft u nog geen huurcontract, dan kan een taxateur de verwachte huurinkomsten opgeven.

De financieringsmogelijkheden bij een verhuurhypotheek zijn dus ruim. Laat een hypotheekadviseur van NBG uw mogelijkheden berekenen.

Naast eisen aan de verhuurhypotheek, kan de geldverstrekker ook eisen stellen aan het beleggingspand. Afhankelijk van de geldverstrekker, kunnen de volgende eisen worden gesteld:

  • Alleen voor verhuur in bepaalde steden.
  • Specifieke belegginspanden zijn uitgesloten, zoals bedrijfspanden, vakantie- en recreatiewoning en kamerverhuur.
De hypotheekadviseur bij NBG selecteert voor u de verhuurhypotheek die past bij uw wensen.

Fiscale gevolgen en overige zaken om rekening mee te houden

Het bezit van een tweede woning valt in box 3 en wordt belast als een belegging. De verhuurhypotheek mag u hierop in mindering brengen. U betaalt dus minder belasting dan met een pand zonder hypotheek. De huurinkomsten tellen niet mee in box 3. Bij verhuur vervalt wel het recht op hypotheekrenteaftrek.

Informeer u goed over uw rechten en plichten bij verhuur. U kunt bijvoorbeeld de maandelijkse huur niet in alle gevallen zelf bepalen. U kunt ook een gespecialiseerd bureau inschakelen om de verhuur voor u te regelen. Dit drukt, samen met de onderhoudskosten, op het rendement.

Verder is het het niet zeker dat een beleggingspand meer waard wordt. Dat hebben we in 2008 nog gezien. Ook kan bewoning door huurders de waarde-ontwikkeling beïnvloeden.

Een verhuurhypotheek aanvragen

Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend uw mogelijkheden voor een beleggingspand onderzoeken.